Επικίνδυνες μαγειρικές

23/03/2011 § Σχολιάστε

Μιας και τόσο πολύ πια μας ταλαιπώρησαν όλον αυτόν τον χειμώνα με τις κουζίνες και τις μαγειρικές από τα αξημέρωτα ως τα μεσάνυχτα στους τηλεοπτικούς μας δέκτες ας δούμε αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε και κάποιου άλλου είδους κινδύνους (εκτός από το να μη πετύχει η μουγιαμπέσα) που κρύβονται στην κουζίνα (κυρίως την επαγγελματική).

Δοκιμάστε τον εαυτό σας. Κοιτάξτε με προσοχή την παρακάτω φωτογραφία και αναγνωρίστε όσα περισσότερα στραβά και ανάποδα μπορείτε. Από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, εργονομίας αλλά ότι άλλο εντοπίζετε. Ελέγξτε ύστερα το ποσοστό επιτυχίας σας με τις απαντήσεις των ειδικών.

πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

 

Για να δούμε λοιπόν τι εντόπισαν οι ειδικοί:

  • Ο «σεφ» μετακινεί την καυτή κατσαρόλα με το βραστό νερό χωρίς προστατευτικά γάντια (ενώ ούτε η κατσαρόλα φαίνεται να έχει ειδικά χερούλια)
  • η πόρτα του φούρνου είναι ανοιχτή αφενός περιορίζοντας τη δυνατότητα κίνησης και τη δυνατότητα πρόσβασης, αφετέρου με το φούρνου (λογικά) να δουλεύει αυξάνει το κίνδυνο να καεί ο εργαζόμενος (ή ακόμα και τη θερμοκρασία στα πόδια του)
  • ταυτόχρονα και η στάση που αναγκάζεται να υιοθετήσει ο εργαζόμενος είναι απολύτως ακατάλληλη (μεταφορά βάρους σε μεγάλη απόσταση από κορμό κτλ)
  • γενικά ο χώρος εργασίας και οι διάδρομοι είναι περιορισμένοι λόγω του ότι υπάρχουν πολλά κουτιά και τελάρα τοποθετημένα (παρατημένα) σε αυτούς
  • ένα μαχαίρι (στη μέση του πάγκου) εξέχει «έτοιμο» να τραυματίσει τον μάγειρα
  • ο ηλεκτρικός πίνακας που θα έπρεπε να είναι άμεσα προσβάσιμος για να μπορεί σε καταστάσεις κινδύνου να κατεβάσει ο μάγειρας τους διακόπτες μπλοκάρεται από σακούλες και κιβώτια που καθιστούν την πρόσβαση δυσχερή και χρονοβόρα
  • στο πάτωμα ακριβώς μπροστά στα πόδια του μάγειρα έχουν χυθεί νερά αυξάνοντας την επικινδυνότητα για πτώσεις (πιθανό να  είναι και από την κατσαρόλα με το βραστό νερό)
  • το σημείο που κρεμάει τα σκεύη είναι ακριβώς στο ύψος του κεφαλιού και σε θέση που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα καθώς εργάζεται (σκυφτός) στον πάγκο
  • οι εύφλεκτοι πλαστικοί κουβάδες είναι πολύ κοντά σε πηγές θερμότητας (μάτι κουζίνας)
  • τα άδεια κουτιά της πίτσας αλλά και αυτά στο βάθος στην αποθήκη είναι στοιβαγμένα πολύ ψηλά- έξω από τις προτεινόμενες ζώνες άνεσης για τη μεταφορά και την τοποθέτηση φορτίων για τον εργαζόμενο

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες και άλλες παρατηρήσεις ακολουθήστε τον σύνδεσμο

Η πηγή του άρθρου βρίσκεται εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading Επικίνδυνες μαγειρικές at The Human Factor - Εργονομία (στα ελληνικά).

meta

Αρέσει σε %d bloggers: