Τι άλλο θα ακούσουμε (εξαρτάται από εμάς)

08/06/2011 § Σχολιάστε

(Εισαγώγη: Ο φόρτος  εργασίας των ημερών -αν και όχι εργασίας που συνδυάζεται με πληρωμή, αλλά αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, με έχει αναγκάσει να καθυστερήσω την ανανέωση του περιεχομένου του ιστοτόπου. Ωστόσο ελπίζω σε «ανάκαμψη» συντόμως…Η σημερινή ανάρτηση γίνεται πάνω στη βάση έτοιμου περιεχομένου ,»δανεισμένου» από άλλες πηγές. Νομίζω όμως ότι αξίζει, καθώς ειδικά τα ηχητικά αποσπάσματα προσφέρουν με τρόπο χαρακτηριστικά εύληπτο και παραστατικό της συνέπειες της βλάβης της ακοής κατά τη διάρκεια των εργασιακών χρόνων.)

Οι αναφορές στην  ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία πολλές φορές παραλείπουν να επισημάνουν τους σημαντικούς κινδύνους και τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η έκθεση σε υψηλά επίπεδα κινδύνου (ή σε περιστατικα ακουστικού σοκ) στην ακοή των εργαζομένων. Φυσικά η έκθεση σε αυξημένο θόρυβο δεν αφορά μόνο τα εργοτάξια και τις βιομηχανικές δραστηριότητες αλλά και κάθε είδους συνθήκες όπου ο εργαζόμενος (ή ακόμα και ο «διασκεδαζόμενος» αν αναφερθούμε σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, συναυλίες κτλ αλλά ακόμα και τη χρήση ακουστικών από συσκευές αναπαραγωγής μουσικής) εκτείθεται σε παρατεταμένα υψηλά επίπεδα ήχου.

Μια πρώτη εικόνα για τους κινδύνους αυτούς καθώς και μέτρα αντιμετώπισής του μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει στις σχετικές εκδόσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (που έχω συγκεντρώσει στο παρακάτω pdf)

Αυτό όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ηχητική παρουσίαση (μέσα σε ένα 5 λεπτο ηχητικό απόσπασμα) των μεταβολών στην ακοή του εργαζόμενου με το πέρασμα των ετών εξαιτίας της έκθεσής του σε μη αποδεκτά επίπεδα θορύβου.

Ακούστε το παρακάτω ηχητικό ντοκουμέντο (που δυστυχώς είναι στα αγγλικά) χωρίς να αυξήσετε την ένταση των ηχείων σας. hearing-loss.wav (πατήστε στο σύνδεσμο)

Στην σχετική ιστοσελίδα της  HSE μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με την απώλεια της ακοής λόγω της έκθεσης σε θόρυβο.

Advertisements

Tagged: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading Τι άλλο θα ακούσουμε (εξαρτάται από εμάς) at The Human Factor - Εργονομία (στα ελληνικά).

meta

Αρέσει σε %d bloggers: