Αν είναι να καταλήξουμε όλοι να σφουγγαρίζουμε σκάλες, τουλάχιστον να μάθουμε να το κάνουμε σωστά

10/01/2012 § Σχολιάστε

Η οικονομική κρίση μας έχει φτάσει όλους σε αδιέξοδο. Οι πιο ψύχραιμες (!) φωνές μας θέλουν να καθαρίζουμε σκάλες στις επαύλεις των Γερμανών για τα προς το ζην! Ωστόσο (και μιας και δεν είναι εδώ ο χώρος να ξαναδιαβάσεις για αυτά) αν καταλήξουμε εκεί, ας έχουμε μια ιδέα για το πως να το κάνουμε σωστά.

Οι παράγοντες κινδύνου στο επάγγελμα του καθαριστή είναι αρκετοί και σημαντικοί, τόσο ώστε να το καθιστούν από τα πιο επιβαρυμένα από απόψεως μυοσκελετικών παθήσεων και επαγγελματικών ασθενειών. Οι περισσότεροι καθαριστές/καθαρίστριες βγαίνουν στη σύνταξη αρκετά πριν συμπληρώσουν τυπικά τα απαιτούμενα χρόνια, εξαιτίας των ιδιαίτερα επιβαρυντικών συνθηκών εργασίας. Και δυστυχώς για τους συναδέλφους μου εργονόμους, η πρόοδος στην ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για τις εργασίες καθαριότητας είναι πολύ αναιμική. Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, στον τομέα της καθαριότητας δεν έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια ούτε καινούργια εργαλεία (ελαφρύτερα, αποτελεσματικότερα, ευκολότερα να προσαρμοστούν στον σωματότυπο του χρήστη και στις ανάγκες τις εργασίας) αλλά ούτε και επιμονή στην εκπαίδευση των εργαζομένων και την εφαρμογή εργονομικών, πιο υγιεινών μεθόδων εργασίας.
Ειδικά για τους εργαζόμενους που πρέπει να σφουγγαρίζουν σκάλες οι συνθήκες εργασίας τους δεν έχουν βελτιωθεί στο ελάχιστο τα τελευταία 100 χρόνια. Ο μικρός χώρος στη σκάλα δεν επιτρέπει τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας ενώ και το γεγονός ότι πρόκειται για κοινόχρηστους χώρους εισόδου/εξόδου αυξάνει τα επίπεδα λεκέδων και σκόνης σε βαθμό που οι μέθοδοι (με χρήση σκούπας από ειδικό υλικό- μικροΐνες που δεν χρειάζονται νερό) στεγνού καθαρίσματος δεν επαρκούν. Έτσι η καθαρίστρια είναι αναγκασμένη να κουβαλάει το (βαρύ) κουβά με το νερό μαζί της και να «μάχεται» με τη σφουγγαρίστρα σκαλί με σκαλί, συχνά καθ όλη τη διάρκεια του ωραρίου της.
Επαναλαμβανόμενες κινήσεις, στατική εργασία και μάλιστα σε ανθυγιεινές – άβολες στάσεις και συνεχή καταπόνηση των μυών χωρίς εναλλαγές ή διακοπές είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τον εργαζόμενο. Σε οργανωτικό επίπεδο, η χρονική πίεση, η έλλειψη δυνατότητας αυτοοργάνωσης, η χαμηλή αυτοεκτίμηση (συνδυαζόμενη με έλλειψη σεβασμού από τις υπόλοιπες ομάδες εργαζομένων) είναι κάποια από τα επιπλέον χαρακτηριστικά που επιβαρύνουν τις συνθήκες εργασίας. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα είναι πόνοι στην πλάτη, στον αυχένα και στα χέρια, καθώς αυτές είναι οι μυικές ομάδες που καταπονούνται περισσότερο στο σφουγγάρισμα.
Η προτεινόμενη τεχνική είναι ο καθαριστής να ξεκινάει από την επάνω αρχή της σκάλας και να κατεβαίνει προς τα κάτω, σφουγγαρίζοντας κάθε φορά ένα με δύο σκαλιά ψηλότερα (κοιτάζοντας προς τη σκάλα). Έτσι θα μπορεί να εργάζεται κατά το δυνατό σε όρθια στάση, χωρίς να χρειάζεται να σκύβει τον αυχένα του ενώ και τα χέρια του θα μπορούν να βρίσκονται συνεχώς κάτω από το ύψος του ώμου. Σημαντικό για την εξασφάλιση της σωστής στάσης του εργαζόμενου είναι αν μπορεί να ρυθμίζει το μήκος από το κοντάρι έτσι ώστε ούτε αυτό να μην ξεπερνά το ύψος του ώμου (υπολογιζόμενο στη στάση που περιγράφεται νωρίτερα).
Αν το κτήριο διαθέτει ανελκυστήρα ασφαλώς και συστήνεται να τον χρησιμοποιεί ο καθαριστής για την μεταφορά του κουβά ή των άλλων εργαλείων καθαριότητας μεταξύ των ορόφων, ώστε να αποφύγει τη μεταφορά βάρους. Είναι προτιμότερη η μετακίνηση του από και προς τον κουβά (εναλλάσσοντας και λίγο τις μυικές ομάδες που καταπονούνται, ξεκουράζοντας τους μύες των χεριών και της πλάτης) από το να μεταφέρει τον κουβά σκαλί-σκαλί.


Επιπλέον, καθώς η πλειονότητα των εργασιών καθαρισμού γίνεται σε κτήρια δημόσιων υπηρεσιών, σχολεία, νοσοκομεία κ.α. θα πρέπει κατά το δυνατό να γίνεται τέτοιος χρονικός προγραμματισμός ώστε να μη συμπίπτουν οι εργασίες καθαριότητας με περιόδους  συχνής διέλευσης κοινού. Αυτό είναι σημαντικό καθώς πέρα από το ότι καθυστερούν τις εργασίες, θα πρέπει ο καθαριστής να έχει αυξημένη προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων (γλιστρήματα, πτώσεις…) για το κοινό και τον ίδιο.

Υ.Γ. Ένας από τους στόχους αυτής της ανάρτησης είναι να αποτελέσει και ένα μικρό καμπανάκι για εμάς τους εργονόμους (!) που πολλές φορές θαμπωμένοι από τις πιο πολυδιάστατες και «γκλάμορους»  εργασίες και hitech μελέτες αμελούμε ή ακόμα χειρότερα απαξιώνουμε να ασχοληθούμε με τόσο βασικές και συνηθισμένες υποθέσεις ξεχνώντας πως πολλές φορές είναι τα απλά και τα καθημερινά που μπορεί να έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στις ζωές των ανθρώπων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading Αν είναι να καταλήξουμε όλοι να σφουγγαρίζουμε σκάλες, τουλάχιστον να μάθουμε να το κάνουμε σωστά at The Human Factor - Εργονομία (στα ελληνικά).

meta

Αρέσει σε %d bloggers: