Εργονομικός Σχεδιασμός Ιατρικών Προϊόντων

03/05/2012 § Σχολιάστε

Κατά το σχεδιασμό ιατρικών προϊόντων η ασφαλειά είναι η υψηλότερη προτεραιότητα αλλά συχνά η έμφαση δίνεται στην προστασία του ασθενή. Ωστόσο στην πραγματικότητα ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές) είναι αρκετά μεγαλύτερος, λόγω της πολύ αυξημένης επαφής τους με τα προϊόντα.

Για να επιτευχθεί η μείωση του κινδύνου για τους εργαζόμενους στον ιατρικό χώρο απαιτείται μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του σχεδιασμού των προϊόντων.

Η μελέτη της συμπεριφοράς του χρήστη μπορεί να οδηγήσει σε σχεδιαστικές λύσεις που θα αποτρέπουν πιθανά λάθη και τραυματισμούς από τη χρήση του προϊόντος (πχ τρύπημα, κόψιμο, έγκαυμα).

Η μελέτη της ευχρηστίας  μπορεί να ταυτοποιήσει άμεσους κινδύνους κατά την πρώτη χρήση ενός προϊόντος αλλά και να συμβάλει στην βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη γενικά (ελαχιστοποίηση λαθών κατά τη χρήση, π.χ. υπερδοσολογία) και καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντως (π.χ να «σβήνεται» η κλίμακα μέτρησης μετά από πολύχρονη χρήση).

Τέλος η ευρύτερη εργονομική αξιολόγηση μπορεί να καθορίσει τους κινδύνους από τη μακροχρόνια, επαναλαμβανόμενη χρήση του προϊόντος (κούραση,χρόνιες παθήσεις πχ σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα).

Ο συνδυασμός των τριών αυτών προσεγγίσεων μπορεί να οδηγήσει σε ένα ολιστικό, προσανατολισμένο στην ασφάλεια σχεδιασμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής αυτής της προσέγγισης είναι παρακάτω πρόταση για τον επανασχεδιασμό των συρίγγων.

Τα οφέλη από το διαφορετικό σχεδιασμό είναι πιστεύω ήδη εμφανή για τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν καθημερινά σύριγγες.

Η δυνατότητα χρήσης με το ένα χέρι, το να μπορούν να τοποθετήσουν, να ανοίξουν αλλά να «καπακώσουν»  με ευκολία, ταχύτητα και ασφάλεια τη βελόνα (σχεδόν με το ένα δάχτυλο) αμέσως μετά τη χρήση είναι χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν ότι ελαχιστοποιείται ο  κίνδυνος να τρυπηθούν κατά την τοποθέτηση της βελόνας (διατηρώντας ταυτόχρονα την αποστείρωσή της) αλλά και κάτα την αποσύνδεσή της μετά τη χρήση (αποφεύγοντας πιθανές μολύνσεις). Η όλη διαδικασία απλοποιείται χωρίς σημαντική αύξηση του κόστους στα αναλώσιμα και του χρόνου εκτέλεσης της.

Φυσικά ο στόχος της ανάρτησης δεν είναι διαφημιστικός. Άλλωστε υπάρχουν κι άλλες εξίσου αξιόλογες προτάσεις πάνω στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Στόχος είναι να δείξουμε πως με την απλή εφαρμογή των πρακτικών και των «νόμων» του εργονομικού σχεδιασμού μπορούμε να κάνουμε της δουλειά μας (στην προκειμένη περίπτωση τη δουλειά των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας) απλούστερη, ευκολότερη και το κυριότερο ασφαλέστερη.

Υ.Γ. 1  αν κάποιος ενδιαφέρεται περισσότερο μπορεί να βρει πληροφορίες για τα συγκεκριμένα προϊόντα εδώ ( BD_SafetyGlide_Brochure   BD_Eclipse_Brochure) και εδώ

Υ.Γ.2 φυσικά και η ανάρτηση είναι «αφιερωμένη»!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading Εργονομικός Σχεδιασμός Ιατρικών Προϊόντων at The Human Factor - Εργονομία (στα ελληνικά).

meta

Αρέσει σε %d bloggers: