Μη δουλεύεις άλλο…

24/05/2012 § Σχολιάστε

Θα νομίζεις ότι αποδίδεις περισσότερο όταν κάθεσαι επιπλέον ώρες στο γραφείο,ε; Προφανώς κάνεις λάθος!

Κι αν αμφιβάλεις, να ξέρεις ότι αμφισβητείς περίπου έναν αιώνα έρευνας που αποδεικνύει ότι το να δουλεύεις για περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα, τελικά, μειώνει την απόδοσή σου.

Στις αρχές του 20αιώνα ο Ford έκανε δεκάδες πειράματα προσπαθώντας να προσδιορίσεις την βέλτιση διάρκεια του ωραρίου έτσι ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι μέγιστη αποδοτικότητα. Προσδιόρισε λοιπόν ότι το σημείο καμπής είναι οι 40 ώρες την εβδομάδα. Παρατήρησε μάλιστα ότι αν και προσθέτωντας 20 επιπλέον ώρες την εβδομάδα αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση της απόδοσης, η αύξηση αυτή διαρκεί μόνο για 3 ή 4 εβδομάδες και στη συνέχεια παρατηρείται μείωση!

Οποιοσδήποτε εργάζεται σήμερα σε εταιρικό περιβάλλον γνωρίζει καλά ότι αυτό που ίσχυει για τους εργάτες της γραμμής παραγωγής του Ford ισχύει και για εκείνον σήμερα. Οι υπάλληλοι που εργάζονται σταθερά 40 ώρες «βγάζουν» περισσότερη δουλειά από αυτούς που συστηματικά παραμένουν ως και 60 ώρες εβδομαδιαίως στο γραφείο. Όσο και αν οι «εργασιομανείς» (ή τα αφεντικά) υποστηρίζουν ότι μένοντας παραπάνω στο γραφείο κάνουν περισσότερα, είναι σίγουρο ότι μεγάλο μέρες αυτής της δουλειάς είναι χαμηλής ποιότητας και πρέπει να επαναληφθεί. Φυσικά οι επιπλέον ώρες παραμονής στο γραφείο οδηγούν και στο σύνδρομο burn-out που προκαλεί σοβαρά προβλήματα και προσωπικά στον εργαζόμενο αλλά και έχει αρνητικότατες επιδόσεις στην απόδοσή του.

Δεν θα πρέπει άλλωστε να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι στις 6 από τις 10 πιο ανταγωνιστικές οικονομίες παγκοσμίως (Σουηδία, Φιλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο) θεωρείται παράνομο ο εργοδότης να ζητήσει από τον εργαζόμενο να απασχοληθεί για περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα.

Ας τα έχουν λοιπόν όλα αυτά υπόψη τους οι αγαπημένοι μας «προϊστάμενοι» την επόμενη φορά που θα απαιτήσουν την υπερωριακή μας απασχόληση και ας ξέρουν ότι όχι μόνο δε θα έπρεπε να μας ζητάνε να απολογηθούμε όταν φεύγουμε γύρω στις 17:30 για το σπίτι αλλά αντίθετα θα πρέπει να «αγχώνονται» όταν καθόμαστε παραπάνω γιατί αυτό σημαίνει ότι η δουλειά που παράγουμε θα είναι χαμηλής ποιότητας (και μάλλον για να πρέπει να καθίσουμε παραπάνω η συνολική μας απόδοση θα έχει ήδη μειωθεί ανησυχητικά).

Πηγές:

http://www.inc.com/geoffrey-james/stop-working-more-than-40-hours-a-week.html?goback=.gde_1114517_member_113033904

http://www.paceproductivity.com/files/The_Inefficiency_of_Overtime.pdf

http://cmdept.unl.edu/drb/Reading/overtime2.htm

http://articles.businessinsider.com/2012-03-23/news/31228101_1_working-overtime-workers-level

The Economics of Overtime Working Robert A. Hart, University of Stirling

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading Μη δουλεύεις άλλο… at The Human Factor - Εργονομία (στα ελληνικά).

meta

Αρέσει σε %d bloggers: