Για κάτσε λίγο να δω κάτι που θέλω…

01/06/2012 § 2 Σχόλια

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εργονομία = κάθισμα εργασίας. (όχι βέβαια, αλλά για τους περισσότερους εκεί συρρικνώνεται ο κλάδος μας!).

Και μετά από τόσες δεκαετίες έρευνας πάνω στο θέμα δεν έχουμε να παρουσιάσουμε ΤΟ εργονομικό κάθισμα εργασίας που θα ικανοποιήσει όλο τον κόσμο!

Μόνο που αυτό είναι το σωστό!

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά:

 1. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σχεδιασμένο για να παραμένει στην ίδια στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ούτε καν στην ξαπλωτή… Άρα καταλαβαίνεις ότι εξ’ορισμού, δεν είναι καθόλου «εργονομικό» το να κάθεσαι!(αν υπάρχει κάποια «πιο ανεκτή» στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή δεν είναι παρά η εμβρυϊκή- λογικό αφού τη διατηρούμε για περίπου 9 μήνες!).
  •  Άρα για να είναι ξεκάθαρο, εξαρχής η σύσταση είναι: όσο περισσότερο έχεις τη δυνατότητα να κινείσαι. Ακόμα και να σηκωθείς για να πας να μιλήσεις στο συνάδελφο του δίπλα γραφείου αντί να σηκώσεις το ακουστικό ή να στείλεις  email είναι πολύ σημαντικό.
  •  Ακόμα και το να σηκωθείς από το γραφείο σου και να τεντωθείς για 5 δευτερόλεπτα είναι ευεργετικό.Πιθανά βέβαια να «ξενίσει» κάπως τους συναδέλφους σου, αλλά, μόλις τους εξηγήσεις τα οφέλη από αυτή την κίνηση και το δοκιμάσουν, θα διαπιστώσουν ότι όντως βοηθάει και θα σε μιμηθούν.
  • Παρεπιπτόντως και επειδή είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε κάποιο διπλανό tab αυτή την ώρα είναι ανοιχτό το twitter, σου προτείνω να ακολουθήσεις τον λογαριασμό του https://twitter.com/#!/ErgoBot που θα σου υπενθυμίζει να κάνεις τις «ασκησούλες» σου. Ακολουθήσε τον και θα με θυμηθείς…
 2. Μιας και η ποικιλία «σχημάτων και μεγεθών» που αποκαλύπτουν οι ανθρωπομετρικές έρευνες είναι περίπου ανεξάντλητη, δεν θα μπορούσε ποτέ ΕΝΑ κάθισμα να είναι ικανοποιητικό για όλους.
  • Σχεδιάζοντας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος των κρίσιμων διαστάσεων (κάτι που περιορίζεται συχνά από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το κόστος)
  • και ποντάροντας στην (συχνά αξιοσημείωτη) προσαρμοστικότητα του χρήστη και στη δυνατότητα ρυθμίσεων του καθίσματος,ο σχεδιαστής στοχεύει στην κάλυψη του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού που πρόκειται να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο τύπο καθίσματος (λαμβάνοντας βέβαια υποψη και τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου τύπου χρήσης – άλλες σχεδιαστικές απαιτήσεις έχει πχ ένα κάθισμα για αίθουσα σινεμά και άλλες ένα κάθισμα στο γκισέ μιας τράπεζας).
 3. Το θέμα του σχεδιασμού ενός εργονομικού καθίσματος εργασίας αποτέλεσε το αντικείμενο της Διπλωματικής μου Μελέτης και έτσι θα ήταν προσωπική παράλειψη να μην αναφέρω ότι για εργασίες γραφείου, η έρευνά μου έδειξε ότι περισσότερα οφέλη έχει ο χρήστης (κυρίως σε θέσεις data-input) με τη επιλογή καθίσματος ημικαθιστού τύπου. (Αν κάποιον ενδιαφέρον περισσότερο οι «πρώιμες» εργονομικές μου αναζητήσεις μπορεί να δει την εργασία εδώ: Σχεδιασμός Εργονομικού Καθίσματος Εργασίας Ημικαθιστού τύπου. Εγώ δεν την πολυκοιτάζω γιατί διαπιστώνω τις εμφανείς, σε μένα πλέον, ελλείψεις και στεναχωριέμαι… )
 4. Τέλος, μια «σοφή ρήση» που έχει φθάσει ως τις μέρες μας ως κομμάτι της προφορικής παράδοσης της εργονομίας (από αυτά τα μυστικά του συναφιού που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά…; ) ) λέει ότι «αν κάτι δεν το αισθάνεσαι άνετο τότε σίγουρα δεν είναι άνετο!«. Δηλαδή αν δοκιμάσεις κάποιο κάθισμα (όσο ακριβό κι αν είναι και όσα αυτοκολλητάκια και αν έχει με το τίτλο «εργονομικό»  πάνω του κολλημένα) και δεν νιώθεις ευχάριστα μετά από λίγο τότε σίγουρα αυτό το κάθισμα δεν είναι κατάλληλο για σένα. Δοκίμασε μήπως μια καλύτερη ρύθμιση βελτιώσει την κατάσταση. Αν ούτε αυτό λύσει το πρόβλημα, πρέπει σίγουρα να κάτσεις κάπου αλλού! Η άνεση άλλωστε ορίζεται ως η «απουσία αισθήματος δυσφορίας» και άρα αν κάτι σε ενοχλεί κατά τη χρήση του είναι εκ των προτέρων απορριπτέο.

Υ.Γ.  Η εργονομία δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της αυστηρής προτεστάντισας δασκάλας με τον χάρακα που επιβάλει στους μαθητές να κάθονται με την πλάτη απολύτως όρθια και την σπονδυλική στήλη σε απολύτως ορθή γωνία με τους μοιρούς. Αντιθέτως και για να είναι απολύτως σαφές, ο μοναδικός κανόνας για την ορθή στάση κατά την καθιστή θέση είναι η σπονδυλική στήλη σου να διατηρεί τις φυσιολογικές της καμπυλώσεις (δηλαδή να κάνει περίπου αυτό το φυσιολογικό τελικό «ς» που φαίνεται παρακάτω).


Το μεγάλο ζητούμενο και εκεί που αποτυγχάνουν ιστορικά οι περισσότερες προσεγγίσεις των συναδέλφων είναι το πως το επιτυγχάνουμε αυτό! Γιατί συνήθως οι συνθήκες στο γραφείο (λόγω βέβαια και πολλών άλλων παραγόντων, όχι αποκλειστικά του καθίσματος) είναι κάπως έτσι…:

Κλείνοντας και μιας και αναφερθήκαμε σε «ιστορικές» προσπάθειες αν σε ενδιαφέρει να έχεις μια σφαιρικότερη εικόνα των «επιλογών» που ήταν κατά καιρούς διαθέσιμες σε παραπέμπω στο εξαιρετικό παρακάτω άρθρο (από οπου είναι δανεισμένες και οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην αρχή της ανάρτησης)

The Quest for the Perfect Office Chair

Advertisements

§ 2 Responses to Για κάτσε λίγο να δω κάτι που θέλω…

 • Ο/Η kou_kou_roukou λέει:

  Λόγω δουλειάς κυρίως (ΙΤ) με ενδιαφέρουν πολύ θέματα για τη σωστή στάση του σώματος στο γραφείο. Το κάθισμα ημικαθιστού τύπου μου έκανε εντύπωση. Δεν το ήξερα. Το έχεις δοκιμάσει;

  Είχα βρει και αυτο πριν καιρό αλλά δεν το έχω δοκιμάσει: http://apas.gr/desk/

 • Ο/Η ergodektis λέει:

  Το κάθισμα ημικαθιστού τύπου το έχω δοκιμάσει. Ευνοεί αρκετά τις αλλαγές στάσης (πολύ σημαντικό) αλλά σου προτείνω να δοκιμάσεις κάποια από τις εκδοχές του με υποστήριξη για την πλάτη. Ωστόσο είναι ένας τύπος καθίσματος που θέλει κάποια «εκπαίδευση» στη χρήση του. Όσο για τις «όρθιες» θέσεις εργασίας είναι στα τελευταία trend των εργονομικών προτάσεων και θεωρώ ότι αν συνδυασμούς με τα απαραίτητα διαλείμματα όπου θα υπάρχει η δυνατότητα να ξεκουραστεί η σπονδυλική στήλη, τότε εξασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση! Ωστόσο εδώ τα ερωτήματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν περισσότερο με τη δυνατότητα συγκέντρωσης που μπορεί κάποιος επιτύχει στην όρθια στάση σε βάθος χρόνου, με την σχετική έρευνα σε επίπεδο νοητικής εργονομιάς πάντως, αν και σε εξέλιξη, να μην δείχνει ξεκάθαρη προτίμηση προς την όρθια ή την καθιστά στάση ( αν μιλήσουμε βέβαια για περιπτώσεις εξυπηρέτησης κοινού ή περίπτωση όπου απαιτείται εγρήγορση, η όρθια στάση υπερέχει σημαντικά).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading Για κάτσε λίγο να δω κάτι που θέλω… at The Human Factor - Εργονομία (στα ελληνικά).

meta

Αρέσει σε %d bloggers: